Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego Kowalewo Pomorskie Przejrzysta Polska MGOK KOWALEWO POM S.P. Kowalewo Pom. GONIEC KOWALEWSKI Szkoła Podstawowa w Wielkiej Łące PUBLICZNE GIMNAZJUM w KOWALEWIE POM. Konwent Burmistrzów Orlik 2012 Gmina Kowalewo Pomorskie Koło Polskiego Związku Wędkarskiego w Kowalewie Pomorskim Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania 'Dolina Drwęcy' Przedszkole Publiczne w Kowalewie Pomorskim Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Pluskowęsach Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Wielkim Rychnowie Parafia pod wezwaniem św. Mikołaja Biskupa Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów Oddział Rejonowy Centrum Rekreacji i Sportu w Kowalewie Pomorskim Gmina Papieska Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna sp. z o.o. Gazeta Powiatu Golubsko-Dobrzyńskiego 28.06.2017
Z ostatniej chwili arrow Z ostatniej chwili arrow Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia

Punkt Potwierdzania Profilu Zaufanego

AGRO-FARMA TARGI ROLNICZE w Kowalewie

Budowa Pływalni w Kowalewie Pomorskim

Nowe zasady gospodarowania odpadami komunalnymi

BUDOWA BUDYNKU URZĘDU

www.zwiedzajkraj.pl

Kowalewo Pomorskie zaproszono do współpracy przy organizacji Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016

Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego Kowalewo Pomorskie

Ostatnio wprowadzone

Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia Drukuj
Wpisał: Karolina Kowalska   
05.03.2015

small.jpgPaństwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu - Dobrzyniu uprzejmie  informuje, że  corocznie 7 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia, jako wydarzenie mające na celu  upamiętnienie  daty  powstania   Światowej Organizacji Zdrowia  ( 7 kwietnia 1948r. ).

Każdego roku motyw przewodni święta poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar problemów zdrowia publicznego na świecie .

W tym roku motywem przewodnim jest  Bezpieczeństwo Żywności.

Hasłem tegorocznych obchodów jest ,, Z pola - uczyń jedzenie bezpieczniejszym''.

Pięć Kroków Do Bezpiecznej Żywności

1.        Utrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności

    2 .       Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • oddzielaj surowe mięso , drób, owoce morza od innej żywności
  • do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów ,

np. noży i desek do krojenia

  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach , tak aby nie dopuścić do kontaktu

między żywnością surową z już ugotowaną

   3.            Gotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie , zwłaszcza mięso , drób , jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak , aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70⁰ C
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70⁰C

4 .              Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż 3 godziny
  • wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce

najlepiej w temperaturze poniżej 5⁰ C

  • utrzymuj wysoką temperaturę ponad 60⁰ C gotowanych potraw, tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj zamrożonej w temperaturze pokojowej ( zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych)

5.           Używaj bezpiecznej wody i żywności

  • używaj bezpiecznej wody lub podaj ją takim działaniom, aby się stała ona bezpieczna
  • do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • wybieraj żywność, która została przygotowana, tak aby była bezpieczna

np.  pasteryzowane mleko

  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

                                            Wiedza = Zapobieganie

 

                                                                                                                       Z poważaniem

                                                                                                             Państwowy Powiatowy

                                                                                        Inspektor Sanitarny  w Golubiu-Dobrzyniu

                                                                                                                   Iwona Malinowska

1.jpg

 
© Urząd Miejski w Kowalewie Pomorskim. Uwaga: Korzystamy z cookies. Zapoznaj się z zasadami!