Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego Kowalewo Pomorskie Przejrzysta Polska MGOK KOWALEWO POM S.P. Kowalewo Pom. GONIEC KOWALEWSKI Szkoła Podstawowa w Wielkiej Łące PUBLICZNE GIMNAZJUM w KOWALEWIE POM. Konwent Burmistrzów Orlik 2012 Gmina Kowalewo Pomorskie Koło Polskiego Związku Wędkarskiego w Kowalewie Pomorskim Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania 'Dolina Drwęcy' Przedszkole Publiczne w Kowalewie Pomorskim Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Pluskowęsach Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Wielkim Rychnowie Parafia pod wezwaniem św. Mikołaja Biskupa Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów Oddział Rejonowy Centrum Rekreacji i Sportu w Kowalewie Pomorskim Gmina Papieska Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna sp. z o.o. Gazeta Powiatu Golubsko-Dobrzyńskiego 18.12.2017
Z ostatniej chwili arrow Z ostatniej chwili arrow Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia

Punkt Potwierdzania Profilu Zaufanego

AGRO-FARMA TARGI ROLNICZE w Kowalewie

Budowa Pływalni w Kowalewie Pomorskim

Nowe zasady gospodarowania odpadami komunalnymi

BUDOWA BUDYNKU URZĘDU

www.zwiedzajkraj.pl

Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego Kowalewo Pomorskie

Ostatnio wprowadzone

Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia Drukuj
Wpisał: Karolina Kowalska   
05.03.2015

small.jpgPaństwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu - Dobrzyniu uprzejmie  informuje, że  corocznie 7 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia, jako wydarzenie mające na celu  upamiętnienie  daty  powstania   Światowej Organizacji Zdrowia  ( 7 kwietnia 1948r. ).

Każdego roku motyw przewodni święta poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar problemów zdrowia publicznego na świecie .

W tym roku motywem przewodnim jest  Bezpieczeństwo Żywności.

Hasłem tegorocznych obchodów jest ,, Z pola - uczyń jedzenie bezpieczniejszym''.

Pięć Kroków Do Bezpiecznej Żywności

1.        Utrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności

    2 .       Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • oddzielaj surowe mięso , drób, owoce morza od innej żywności
  • do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów ,

np. noży i desek do krojenia

  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach , tak aby nie dopuścić do kontaktu

między żywnością surową z już ugotowaną

   3.            Gotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie , zwłaszcza mięso , drób , jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak , aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70⁰ C
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70⁰C

4 .              Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż 3 godziny
  • wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce

najlepiej w temperaturze poniżej 5⁰ C

  • utrzymuj wysoką temperaturę ponad 60⁰ C gotowanych potraw, tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj zamrożonej w temperaturze pokojowej ( zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych)

5.           Używaj bezpiecznej wody i żywności

  • używaj bezpiecznej wody lub podaj ją takim działaniom, aby się stała ona bezpieczna
  • do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • wybieraj żywność, która została przygotowana, tak aby była bezpieczna

np.  pasteryzowane mleko

  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

                                            Wiedza = Zapobieganie

 

                                                                                                                       Z poważaniem

                                                                                                             Państwowy Powiatowy

                                                                                        Inspektor Sanitarny  w Golubiu-Dobrzyniu

                                                                                                                   Iwona Malinowska

1.jpg

 
© Urząd Miejski w Kowalewie Pomorskim. Uwaga: Korzystamy z cookies. Zapoznaj się z zasadami!